22 Şubat 2010 Pazartesi

A'dam

Bi gezi yazısı yazma işi aldım üstüme bi ağır geldi ki sormayın. 2 haftadır gezi anıları yazmamak için bi şey de yazamadım. Aslında bi taraftan pek yazacak vaktim olmadı açıkçası.
Neyse demek istediğim bi kaç şey var, bu geziye dair. Bu seyahatin amacı Haarlem deki InHolland yüksek okulunu ziyaret etmekti. Haarlem den başka Amsterdam ve Alkmaar’da da bulunduk. Kısa kısa aktariym;

A’dam
Pazar günü Amsterdam’a gidip ayaklarımıza karasular inene kadar gezdik. Gezdik diyorum sevgili kocacığım eşlik etti bu gezide bana. Ayaklarımıza kara sular indi ama daha gezmek istediğim bi çok yer vardı aslında. Nereleri gezdik ne yaptık tek tek anlatasım yok. Ama Pazar gününün ben de bıraktığı duyguları anlatmak isterim.
Öncelikle itiraf etmeliyim çakıldaklarım dondu, insanlar nasıl beresiz eldivensiz dolaşıyorlar şaştım kaldım. En sık kullanılan ulaşım aracının bisiklet oluşu ve özellikle bu soğuğa rağmen bisiklet oluşu da gerçekten gıpta ettiğim bi şeydi. Yaklaşık 11 sene önce geldiğimde A’damı çok karanlık, basık, tekinsiz bi yer olarak görmüş kendimi hiç iyi hissetmemiştim (gerçi yol arkadaşımın çantasının hostelde kayboluşu çok etkiliydi sanırım bu algıda). Bu defa yaşamak için değil ama gezmek, eğlenmek, öğrenmek için sık sık gelmek isteyeceğim bi şehir olduğunu hissettim. Kanallar, müzeler, meydanlar, parklar… hepsini daha uzun zamana yayarak görmek isterim tekrar.

Alkmaar
Tüm gezinin sadece Alkmaar’da geçen kısmında hava yağışlıydı. Diğer günler ne kadar soğuk olsa da yağış yoktu ve açık havada bulunmak dert olmamıştı. Alkmaar’a gideceğimiz gün Haarlem’de yağmakta olan yağmura bakarak hemen Alkmaar’da buluşacağım Monique’i arayıp Alkmaar’daki hava durumunu sordum. Haarlem’den kalır yanı yoktu. Turun gerçekleşmeyeceğini düşünerek ne yapayım diye sordum. “biz yağmurdan korkmuyoruz ki, tur tabi ki gerçekleşecek” cevabını alıp oturdum. O koşullarda yaşamak zorunda olduklarından araziye uymuşlari insanlar, bencileyin Batı Anadoludan gelmiş birinin bu sözlerini anlamakta zorlandılar. Kendi yaşam koşullarımı sorduladım sonra…
Neyse Alkmaar’ı yağmurlu bi günde gezdik böylece. Şirin mi şirin bi yer Alkmaar. Ülke geneline paralel en yaygın araç bisiklet. Evler eski ateş tuğlasından. Eskiye ait bi çok şeyi korumuşlar, özellikle yapıları. Peynir müzesi önünde yaz aylarında cuma günleri yüzyıllardır devam eden geleneksel peynir pazarlarını görmek mümkünmüş hala. 10 üstünden 10 verdim. Sadece gezmek değil yaşamak isteyeceğim bi yerdi gerçekten.


Gelelim Haarlem’e. Haarlem’i başka bi yazıya bırakıyorum. Vakit ayırıp yazmak istiyorum çünkü. Bu yazı çok aceleye geldi. Haarlem’i harcamıyim. Ayrıca fazla uzatıp sıkmıyim da.

ayrıca bi da arayı bu kadar açmıycam blog söz.

edit: bu başlık olmamış, sonradan fark ettim. ama yaptım bi yanlış değiştirmiyim baki kalsın. bakıp bakıp ders aliym.

8 yorum:

  1. Soğukta bisiklet... Benim aklım çıkar üşütüp ayaktan, oradan buradan sistit olacağım diye...Peynir pazarı, ateş tuğlalı evler ettim ben bunları merak!Bi de Haarlem'i... :)Seni okumak güzel:)

    YanıtlaSil
  2. e hani fotolar?! insan foto da bekliyo valla böyle anlatınca..

    YanıtlaSil
  3. evacım
    sistit filan olmuyo adamlar işte. biz herşeyden korktuğumuzdan bizim başımıza geliyo öyle işler.
    sal yakasını, aklın çıkmasın hiçbi şeyden.
    teşekkür ederim bi de.

    YanıtlaSil
  4. civılım;
    foto koyim evet haklısın yerden göğe. akşam eve gidince koyim bari.
    mersi hatırlatma için.

    YanıtlaSil
  5. rica ederim efenim :)
    bu arada, burdan cevaB vereyim efekt şeysine de, allasen nası duydun onu ya? ben de onu deniyorum deniyorum bişey duymuyorum?!

    YanıtlaSil
  6. civılcım
    normal göz kapatınca olmuyo ama senin formülle kısıp açınca duyuyorum sesi. ama bi tek ben duyuyorum yani dışardan biri duymuyo. içsel bi ses :) çok sıkıyorum kendimi o hareketi yapıcam diye herhalde.

    YanıtlaSil
  7. Fotosuz olmaaaz! Benim tipler ise yaradi mi azcik? :)

    YanıtlaSil
  8. elizacım,
    2 foto ekledim şimdi. fotolu oldu artık :)
    tipler konusunda; telefonu gitmeden aldık, dediklerini dikkate alarak. kalverstraata ilişkin bi adres vermiştin ya, amsterdamda geçirdiğimiz günde ondan yararlandık epey. çok teşekkürler tekrar.

    YanıtlaSil

bu yazıyla ilgili diyecek bi şeyin varsa çekinme buyur, içine atma, hastalık bulursun sonra benden söylemesi: